04.06.2020

Johanna Juhola: Conversations with Everyday Ensemble

Liikkuva kuva, Musiikki ja Äänitaide

JohannaJuhola

Johanna Juhola esittelee videosarjallaan tapaansa havaita musiikkia tai mahdollisia musiikin elementtejä arkisessa ympäristössään. Nämä ympäristön äänet ovat toimineet inspiraationa sävellyksille ja videoiden solisteina toimivat mm. raitiovaunut, tanssijat suhinoiden ja tömähdyksineen sekä piippailevat kodinkoneet.

Videosarjan osat ovat Tramsposition, White Noises ja Micro Wave + House Band. Se on osa Juholan taiteellista jatkotutkintoa Sibelius-Akatemian MuTri-tohtorikoulussa. Johanna Juholaa on arvosteluissa kutsuttu virtuoiseksi harmonikkamusiikin uudistajaksi, tangon kurittomaksi innovaattoriksi ja jopa musiikilliseksi supersankariksi. Johanna ravistelee tango- ja kansanmusiikkiperinteitä missä ikinä toimiikin.

Johanna Juhola, musiikki ja konsepti Teemu Korpipää, äänisuunnittelu Antti Kujanpää, videoiden kuvaus ja editointi Elina Lajunen, ohjaus Valo Virtanen, valosuunnittelu (White noises) Alvilda Striim ja Eero Vesterinen, tanssi ja koreografia (White noises) Kati Hyyppä, animaatiohahmot (Micro Wave + House Band) Jyrki Kanto, animointi (Tramsposition ja Micro Wave + House Band)

Tramsposition

”Kallion kaupunginosassa Porthaninkadulta Viidennelle Linjalle kaartaessaan raitiovaunut tuottavat ulvovan äänen, joka on vakiintunut osa Kanta-Helsingin äänimaisemaa. Tämä ulvonta on kotini avonaisten ikkunoiden kautta usein tullut osaksi soitonharjoitteluani. Eräänä kertana raitiovaunujen sävelkorkeudet osuivat niin sopivasti osaksi harjoittelemani kappaleen harmoniaa, että ne muuttuivat osaksi musiikkia. Tämän jälkeen olikin enää lähes mahdotonta kuunnella raitiovaunuja kuvittelematta äänen ympärille jonkinlaista musiikillista kehystä. Tramsposition -videolla yritän välittää näitä tunnelmia.”

Micro Wave + House Band

”Hankin uuden pyykkikoneen. Ensimmäisellä kokeilukerralla kone yllätti minut iloisesti soittaen pienen melodian pyykkien valmistuttua. Musisoivasta pesukoneesta kehkeytyi mielikuvissani välittömästi elävä hahmo ja sävelystävä. Kun aloin koota sävellystä tämän melodian innoittamana, orkesteriin liittyivät pyykkikoneen ja oman soittimeni haitarin lisäksi luontevasti myös muut kodin piippailevat laitteet. Kappale tarvitsi vielä kuoron ja se syntyi kutsumalla mukaan Kati Hyypän Creature Party -nimisen piirroshahmokokoelman mainiot tyypit. Näin oli house band valmis. Viihdyn muutenkin hyvin kotona, mutta kokoonpano tuntuu nyt videon julkaisuhetkellä korona-aikana vielä ajankohtaisemmalta kuin sen luomisen aikaan.”

White Noises

”Rakastan katsella tanssia, ihailen tanssijoiden osaamista ja onnekseni olen päässyt tekemään musiikkia moniin tanssiesityksiin. On hienoa kun liike näyttää kevyeltä ja lähes fysiikan lakeja uhmaavalta, kun tanssin rankkuuden mahdollisesti paljastavat äänet peitetään musiikilla. Tanssiharjoituksissa olen päässyt kuulemaan läheltä tömpsähdyksiä, suhinoita ja ähinöitä, jotka mielestäni kauniisti tuovat esiin liikkeen tuottamista. Tanssijat ikäänkuin muodostavat äänillään monisaundisen perkussioinstrumentin.”